Od 1. září 2026 platí nová pravidla podpory žáků v prvních třídách základních škol. Ve třídě, ve které je zařazeno alespoň 15 žáků prvního ročníku, musí vedle učitele vykonávat přímou pedagogickou činnost také asistent pedagoga tzv. parametrizovaný asistent pedagoga. Podle MŠMT má změna usnadnit dětem přechod z mateřské do základní školy, podpořit jejich adaptaci a vytvořit lepší podmínky pro individuální přístup ke vzdělávání.
Kdy je asistent pedagoga povinný?
Povinnost vyplývá z § 46 odst. 4 školského zákona a vztahuje se také na třídy, ve kterých se společně vzdělávají žáci více ročníků. Rozhodující je počet žáků prvního ročníku, nikoli celkový počet žáků ve třídě. Podle metodického výkladu MŠMT se do rozhodného počtu nezahrnují žáci vzdělávaní podle § 38 nebo § 41 školského zákona, tedy například žáci plnící povinnou školní docházku v zahraničí nebo individuálně vzdělávaní žáci.
Výjimku z této povinnosti mají:
- třídy a základní školy zřízené podle § 16 odst. 9 školského zákona,
- základní školy speciální,
- základní školy při školském zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy,
- základní školy při zdravotnickém zařízení.
Pokud je ve třídě méně než 15 žáků prvního ročníku, povinnost zajistit asistenta z tohoto důvodu nevzniká. Asistent zde však může působit například jako podpůrné opatření na základě doporučení školského poradenského zařízení nebo být financován z jiných zdrojů.
Jakou roli asistent má?
Asistent má podporovat učitele při práci se třídou a pomáhat žákům zvládat začátek školní docházky. Nejde pouze o jeho přítomnost ve třídě, ale o skutečný výkon přímé pedagogické činnosti. Konkrétní organizaci práce nastavuje škola podle potřeb žáků.
Podle metodického materiálu MŠMT může asistent na základě pokynů učitele pracovat i s jednotlivými žáky nebo skupinami. Tato podpora ale nesmí vést k jejich dlouhodobému nebo systematickému oddělování od ostatních spolužáků.
Škola nemusí pro splnění povinnosti zaměstnat dalšího asistenta financovaného novým způsobem. Povinnost může naplnit také asistentem působícím ve třídě jako podpůrné opatření. Naopak parametrizovaný asistent může podle § 5 odst. 6 vyhlášky č. 27/2016 Sb. zajišťovat i doporučené podpůrné opatření konkrétnímu žákovi.
MŠMT připouští rovněž zajištění podpory dalším učitelem v tandemové výuce. Jde však o metodický výklad: zákon výslovně požaduje asistenta pedagoga. U škol veřejného zřizovatele se podle MŠMT tandemový učitel financuje z PHmax, nikoli z PHAmax.
Kvalifikace a organizace práce
Pro asistenta podle § 46 odst. 4 školského zákona se vyžaduje odborná kvalifikace podle § 20 odst. 1 zákona o pedagogických pracovnících. Nestačí tedy automaticky kvalifikace pro pomocné výchovné práce podle odstavce 2. Zákon připouští výjimečné zaměstnání pracovníka bez příslušné odborné kvalifikace podle § 22 odst. 11, pouze po nezbytnou dobu a v nezbytném rozsahu, pokud škola prokazatelně nemůže činnost zajistit kvalifikovaným pracovníkem.
U asistenta poskytovaného jako podpůrné opatření stanoví § 5 odst. 7 vyhlášky č. 27/2016 Sb. souhrnný limit přímé pedagogické činnosti na jednu třídu v průměrném týdenním rozsahu 36 hodin. V prvním ročníku se do součtu zahrnuje také činnost asistenta podle § 46 odst. 4 školského zákona. Nejde pouze o omezení jejich současného působení a pravidlo se netýká jen prvních tříd.
Limit lze překročit pouze tehdy, pokud stávající rozsah podpory nepostačuje a současně:
- jsou ve třídě více než čtyři žáci s přiznaným podpůrným opatřením třetího až pátého stupně, nebo
- jsou ve třídě alespoň tři takoví žáci, z nichž alespoň jeden má diagnostikované závažné poruchy chování, autismus nebo kombinaci poruchy chování s dalším zdravotním znevýhodněním.
Průměr se počítá za školní rok nebo za kratší období vymezené v § 5 odst. 8 vyhlášky. Podle MŠMT se do tohoto limitu nezahrnuje činnost asistenta ve školní družině. V běžné třídě mohou zároveň vykonávat přímou pedagogickou činnost nejvýše tři pedagogičtí pracovníci.
Jak je asistent financován?
U základních škol zřizovaných krajem, obcí nebo svazkem obcí je parametrizovaný asistent financován prostřednictvím PHAmax. Nařízení vlády č. 123/2018 Sb. stanoví pro příslušnou třídu s alespoň 15 žáky prvního ročníku maximum 20 hodin týdně.
Podle MŠMT odpovídá tento rozsah úvazku 0,5556 a 20 hodinám přímé pedagogické činnosti týdně. Jde o šedesátiminutové hodiny, nikoli o vyučovací hodiny. Přímá pedagogická činnost přitom není celou pracovní dobou: asistent vykonává také práce, které s ní souvisejí. Údaj 0,5556 vyjadřuje rozsah státního financování této pozice, nikoli zákaz sjednat vyšší úvazek hrazený také z jiných zdrojů.
Podrobnosti rozpisu financí popisuje informační materiál MŠMT. Pro období září až prosince 2026 může škola při nedostatečném rozpočtu požádat krajský úřad o jeho navýšení; obecní školy žádají prostřednictvím příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Žádosti se posuzují individuálně. Pro rozpis od ledna 2027 materiál počítá s údaji vykázanými v podzimním sběru roku 2026.
U soukromých a církevních škol MŠMT popisuje financování prostřednictvím příplatku k normativu na žáka prvního ročníku zařazeného do třídy s alespoň 15 prvňáky. Konkrétní dotační postup se podle typu zřizovatele liší. Asistenti poskytovaní jako podpůrné opatření zůstávají financováni na základě doporučení školského poradenského zařízení podle pravidel normované finanční náročnosti.
Ve školách odměňujících zaměstnance platem MŠMT předpokládá zpravidla zařazení parametrizovaného asistenta do 8. platové třídy. Nejde však o automatické zařazení. Rozhodující jsou nejnáročnější práce, které zaměstnavatel v mezích sjednaného druhu práce na zaměstnanci požaduje. Pravidla platových tříd nelze automaticky přenášet na školy odměňující zaměstnance mzdou.
Zdroj: MŠMT, Asistent pedagoga v prvním ročníku ZŠ ve školním roce 2026/2027, informační materiál, červen 2026.

